Hoe werkt het Slanted systeem?

Met name op brede rondgeribte paarden kan een normale rechte stijgbeugel in zo’n positie gaan hangen, dat het voetbed van je stijgbeugel niet in 1 lijn is met de onderkant van je voet. Om de voet toch volledig in de beugel te laten rusten, gebeurt het vaak dat mensen hun onderbeen van het paard af steken. Dit zorgt voor een onnatuurlijke houding en voor pijn in de enkels of knieĆ«n.

Op deze foto zie je links onze slanted beugel, rechts de rechte stijgbeugel van de klant. Je ziet hier duidelijk dat de ruiter het voor ons rechter been verder van het paard af steekt om toch maar de voet volledig op het voetbed te laten rusten.

Deze illustratie laat de situatie hierboven zien. Links een Slanted stijgbeugel, rechts een Straight stijgbeugel. Om de voet recht in de stijgbeugel te kunnen steken, moet de fender als het ware om het been heen gedraaid worden. Door die draaiing ontstaat de situatie zoals hier afgebeeld. De groene lijn is de horizon. Zoals goed te zien is, maakt het voetbed van de Straight beugel een relatief grote hoek met de horizon/de ondergrond. De hoek die het voetbed van de Slanted stijgbeugel (links) maakt met de ondergrond is veel kleiner. Dankzij de scheefheid van deze beugel hangt hij dus eigenlijk rechter.

Als de ruiter zijn onderbenen natuurlijk langs het paard laat hangen, hangen de voeten horizontaal, in een rechte lijn met de ondergrond dus. Op tekening 1 is goed te zien wat het effect is met Straight stijgbeugels. Als het been natuurlijk langs het paard hangt en de voet recht aan de ondergrond hangt, dan vindt de voet geen volledige steun in de stijgbeugel.

Op tekening 2 is te zien wat er in de meeste gevallen gebeurt. Om toch steun onder de gehele voet te hebben, wordt het onderbeen afgestoken en knikt de enkel. In tekening 1 hangt de voet recht onder het onderbeen, op deze tekening is de voet naar buiten gekanteld. Dit zorgt voor ongelijke belasting van de enkel, pijn in de enkel en knie en in veel gevallen ook voor een onrustige beenligging of knijpen met de bovenbenen.

Op de derde tekening zien we het effect van de Slanted stijgbeugel. Zoals te zien is heeft de voet volledige steun, ligt het zwaartepunt in het midden van de voet en hangt de voet in natuurlijke houding recht onder het onderbeen.