Slanted

Slanted stijgbeugels zijn “scheve” beugels. Als je na een lange rit pijn begint te krijgen in je enkel of knie of je merkt dat je je voeten van je paard af moet steken om je volledige voet op het voetbed van je beugels te laten rusten, dan kunnen onze slanted stijgbeugels de oplossing zijn. De scheefheid van de beugels maakt dat het voetbed in dezelfde hoek hangt als je voeten. Hierdoor hoef je geen moeite te doen om je voet vlak in de beugels te houden en is je beenhouding natuurlijker. Verderop deze pagina leggen we dit gedetailleerd uit.

Al onze stijgbeugels worden op bestelling gemaakt. Alle beugels hebben een voetbed van 5 cm diep. Geef bij bestelling duidelijk aan welke neckwijdte u wilt (2,5″ of 3″) en welke kleur leer (naturel, donkerbruin, cognac of zwart).

Prijs: € 219,-

Als je stijgbeugels wilt bestellen, geef dan duidelijk aan welk type beugels het om gaat, welke neckwijdte (de breedte van je fenders) en welke leerkleur je wilt.

Met name op brede rondgeribte paarden kan een normale rechte stijgbeugel in zo’n positie gaan hangen, dat het voetbed van je stijgbeugel niet in 1 lijn is met de onderkant van je voet. Om de voet toch volledig in de beugel te laten rusten, gebeurt het vaak dat mensen hun onderbeen van het paard af steken. Dit zorgt voor een onnatuurlijke houding en voor pijn in de enkels of knieën.

Op de foto hiernaast zie je links onze slanted beugel, rechts de rechte stijgbeugel van de klant. Je ziet hier duidelijk dat de ruiter het voor ons rechter been verder van het paard af steekt om toch maar de voet volledig op het voetbed te laten rusten.

De illustratie hiernaast laat de situatie hierboven zien. Links een Slanted stijgbeugel, rechts een Straight stijgbeugel. Om de voet recht in de stijgbeugel te kunnen steken, moet de fender als het ware om het been heen gedraaid worden. Door die draaiing ontstaat de situatie zoals hiernaast. De groene lijn is de horizon. Zoals goed te zien is, maakt het voetbed van de Straight beugel een relatief grote hoek met de horizon/de ondergrond. De hoek die het voetbed van de Slanted stijgbeugel (links) maakt met de ondergrond is veel kleiner. Dankzij de scheefheid van deze beugel hangt hij dus eigenlijk rechter.

Als de ruiter zijn onderbenen natuurlijk langs het paard laat hangen, hangen de voeten horizontaal, in een rechte lijn met de ondergrond dus. Op de tekening hiernaast is goed te zien wat het effect is met Straight stijgbeugels. Als het been natuurlijk langs het paard hangt en de voet recht aan de ondergrond hangt, dan vindt de voet geen volledige steun in de stijgbeugel zoals hiernaast te zien is.

Hiernaast is te zien wat er in de meeste gevallen gebeurt. Om toch steun onder de gehele voet te hebben, wordt het onderbeen afgestoken en knikt de enkel. In bovenstaande tekening hangt de voet recht onder het onderbeen, hiernaast is de voet naar buiten gekanteld. Dit zorgt voor ongelijke belasting van de enkel, pijn in de enkel en knie en in veel gevallen ook voor een onrustige beenligging of knijpen met de bovenbenen.

Hiernaast zien we het effect van de Slanted stijgbeugel. Zoals te zien is heeft de voet volledige steun, ligt het zwaartepunt in het midden van de voet en hangt de voet in natuurlijke houding recht onder het onderbeen.

Op de leren flappen om de beugelophanging staan een L en een R gestanst. Zorg ervoor dat de tekst zichtbaar is als je de beugel in de fender hangt (en dus niet richting je paard). Zo hangen je stijgbeugels altijd goed.